Informasjonsteknolog/språkteknolog – Avdeling fag og forskning Seksjon Bøker og språk, Nasjonalbiblioteket



Om stillingen

Vil du jobbe med verdens største digitale samling av kulturarvsmateriale? Er du interessert i maskinlæring, kunstig intelligens og store språkmodeller? Er du opptatt av at maskinene skal snakke norsk og forstå norske dialekter?

Nasjonalbiblioteket har nylig lansert NB-Whisper, den til nå beste modellen for talegjenkjenning på norsk, og vi samarbeider med de største språkteknologimiljøene i Norge om trening og evaluering av store generative språkmodeller basert på våre samlinger.

Vår digitale forskningsinfrastruktur bygger på tjue års digitalisering.  Vi gjør innhold fra vår multimediale samling tilgjengelig som forskningsdata. Vi bygger korpus og utvikler analyseverktøy, og vi arbeider med tekst- og bildeanalyse, talegjenkjenning og håndskriftsgjenkjenning. Nasjonalbiblioteket har mange dyktige fagfolk med ekspertise på digitalisering, nettformidling, språkteknologi, digital humaniora, maskinlæring og kunstig intelligens. Vil du hjelpe oss å styrke vår posisjon som verdensledende digitalt bibliotek?

Nasjonalbiblioteket lyser ut to faste stillinger, samt inntil to ettårige engasjement, som informasjonsteknolog/språkteknolog. Vi trenger deg som vil være med å samle inn, utvikle og tilgjengeliggjøre ressurser og verktøy for språkteknologisk forskning og utvikling med relevans for norsk språk (www.språkbanken.no), og bidra til utvikling av digitale verktøy og metoder i forskning med utgangspunkt i Nasjonalbibliotekets digitale samling (www.nb.no/dh-lab/).

Vi opplever stor etterspørsel etter data og bedre analysestøtte for våre brukere. Vi er derfor på jakt etter personer med kompetanse og erfaring innenfor informasjonsteknologi og NLP, og med sterk interesse for å anvende kompetansen sin i tjenesteutvikling og forskning. Du vil få muligheten til å jobbe med bearbeiding og formidling av data, maskinlæring og tekstanalyse. Dialog med Nasjonalbibliotekets brukere i forskningsmiljøer, offentlig sektor og private virksomheter vil være en viktig del av stillingen. Du vil bli del av et miljø som stadig utforsker ny teknologi og nye arbeidsmåter, og som er opptatt av kompetansedeling og kontinuerlig læring.

 

Nøkkelinformasjon

Søknadsfrist:
15.09.2024
Arbeidsgiver:
Nasjonalbiblioteket
Sted:
Oslo
Stillingstittel:
Informasjonsteknolog/ språkteknolog – Avdeling fag og forskning
Stillinger:
2
Heltid / Deltid:
Heltid
Ansettelsesform:
Fast
Stillingsprosent:
100

Arbeidsoppgaver

Din hovedrolle vil være som datautvikler i et team, hvor du blant annet vil drive med uttrekk/innhenting og bearbeiding av data, analyse og maskinlæring. Aktuelle arbeidsoppgaver vil være:

  • Bruk og utvikling av språkmodeller
  • Produksjon av tekstkorpus i relevante formater
  • Arbeide med multimediale data
  • Utvikle forskningstjenester (gjennom APIer, web-applikasjoner o.l.)
  • Faglig dialog med samarbeidspartnere og relevante brukergrupper
    Bidrag i forskningsprosjekter

Kvalifikasjoner

Både nyutdannede og erfarne utviklere er velkomne hos oss! Vi legger vekt på samarbeid, kompetanseutvikling og kunnskapsdeling.

Du må være lærevillig og ha interesse, forståelse og kunnskap om flere av følgende områder:

  • Utvikling av språkteknologi og datahåndtering i f.eks. Python, R og SQL
  • Utvikling, evaluering og bruk av maskinlæringsmodeller
  • Digital humaniora som tilnærming til data innen humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning
  • Kubernetes, Docker, Git og lignende

    I tillegg må du ha relevant utdanning tilsvarende minst masternivå innen f.eks. informatikk eller språkteknologi og beherske norsk som arbeidsspråk godt, både muntlig og skriftlig. Realkompetanse kan erstatte manglede formell utdanning

    Erfaring fra tilsvarende arbeid er ønskelig

    Diverse arbeidsforhold
    Stillingsbrøk: 100 %
    Antall stillinger: 2 faste og inntil 2 midlertidige

Personlige egenskaper

  • Strukturert og nøyaktig
  • Gode samarbeidsevner
  • Kunne kommunisere klart og tydelig om språkteknologiske spørsmål
  • Evne til å arbeide selvstendig og effektivt

    Personlig egnethet blir vektlagt

Vi tilbyr

  • Fast stilling i stillingskode 1434 (rådgiver), 1364 (seniorrådgiver), 1108 (forsker III) eller 1109 (forsker II). Lønnes etter statens lønnsregulativ i lønnsspennet 650.000 – 800.000 avhengig av kvalifikasjoner, kompetanse og erfaring. For spesielt kvalifiserte søkere kan høyere lønn vurderes
  • Medlemskap i Statens Pensjonskasse
  • Nasjonalbiblioteket er en IA-bedrift


Adresse: Henrik Ibsens gate 110, 0255 Oslo, Norge


Kontaktinformasjon

Yngvil Beyer
Yngvil Beyer
seksjonsleder
E-post: yngvil.beyer@nb.no
Spørsmål om søknad og cv
Spørsmål om søknad og cv
E-post: Personal@nb.no

Om arbeidsgiveren

Nasjonalbiblioteket er en av landets største og viktigste kulturinstitusjoner, og en av de fremste kildene til kunnskap om Norge og norske forhold. Med forankring i pliktavleveringsloven samler og bevarer vi det som er publisert i Norge innenfor alle medietyper, som bøker, tidsskrifter, aviser, musikk, film, foto, i kringkasting og på nett. I kraft av samlingen og ved å gjøre den tilgjengelig via digitale tjenester, danner Nasjonalbiblioteket grunnlag for dokumentasjon, forskning og læring, og bidrar til å skape identitet og tilhørighet.

Nasjonalbiblioteket skal bidra til å videreutvikle norske bibliotek som aktive og aktuelle samfunnsinstitusjoner, og har som mål å være et av Europas mest spennende og moderne nasjonalbibliotek.

Vi har ca. 600 ansatte i Oslo og Mo i Rana, og et budsjett på 680 millioner kroner.

Nasjonalbiblioteket ønsker å gjenspeile mangfoldet i befolkningen, og deltar i regjeringens inkluderingsdugnad. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte kandidater til å søke, uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, etnisk bakgrunn, seksuell legning eller hull i CV. Arbeidsforholdene vil bli lagt til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Opplysninger om nedsatt funksjonsevne eller hull i CV kan bli brukt til registreringsformål. Navn på alle søkere kan bli offentliggjort selv om søker har bedt om ikke å bli ført opp på den offisielle søkerlista, jf. Offentleglova § 25. Kopi av attester og vitnemål må vedlegges søknaden, og originaler fremlegges ved intervju.